Нови правила могат да увеличат с около $38,6 млрд. годишно разходите

...
Нови правила могат да увеличат с около $38,6 млрд. годишно разходите
Коментари Харесай

Нови правила могат да добавят близо $39 млрд. разходи годишно за европейските борси

Нови правила могат да усилят с около $38,6 милиарда годишно разноските за европейските тържища, демонстрира отчет на Международната асоциация за финансовите пазари (ICMA).

Те ще принудят вложителите да спасяват неуспешни покупко-продажби, като помолят трета страна да придобие активите посредством понастоящем незадължителната договорка за изкупуване. Продавачът, който не успее да трансферира активите в период или на към този момент контрактуваната цена, може да бъде заставен да поеме разликата в разноските.

Инвеститорите също по този начин могат да бъдат задължени да заплащат обезщетение в брой, в случай че дадена договорка не може да бъде завършена.

За март, при 12% от преводите, продавачите не са съумели да трансферират активите.

Големи банки и мениждъри на активи ускоряват лобистката акция против новите регулации, като съгласно тях те биха увеличили пазарния стрес по време на пандемията, разяснява по този повод Bloomberg.

Създаването на правила за вдишване на провалени покупко-продажби с акции и облигации ще трансфорат рецесията в злополука, пишат още от изданието.

Докладът на ICMA, документира представянето на вторичния пазар на облигационни вложения в Европа през последните седмици от февруари до март и април 2020 година, защото пандемията COVID-19 предизвика нестабилност и дислокация на пазара, превъзхождащи следените по време на международната финансова рецесия 2008-2009 година

Асоциацията изпрати и писмо до Европейски Съюз с молба да бъдат преразгледани политиките преди въвеждането им през идващия февруари. Европейската комисия сега преглежда настояването на промишлеността и обмисля решение на казуса.

Европейският пазар на корпоративни облигации с капиталов клас е главен източник на финансиране за европейски и други интернационалните компании: издадени са над 7 000 облигации с стойност 5,65 трилиона евро.

" Тъй като мащабът на пандемията COVID-19 стана по-ясен към края на февруари, а държавите започнаха да навлизат в карантина, най-вече пасивните фондове продават облигации, защото те преоценяват риска от намаление на капитала и предстоящото приключване на средства. Продажбата набра скорост през март, когато участниците на пазара се реалокираха да работят от вкъщи, създавайки по-нататъшни механически провокации и изостряйки понижената ликвидност и пазарната успеваемост ", споделят от ICMA. 

Kризата от пандемията вече провокира незабавни пакети с помощи за финансовата промишленост, а в този момент принуждава фирмите и регулаторите да обмислят по-трайни промени в правилника. Европейските управляващи също дискутират промени в ревизираната Директива за пазарите на финансови принадлежности, с цел да облекчат тежестта за трейдърите.

В отчетът си, ICMA споделят още, че новите правила ще трансформират огромна част от практиките в промишлеността и ще осуетят доброволния развой на координиране на преводите.

„ Опитът за изкупуване на мощно неликвидни скъпи бумаги и пазаруването на активи на каквато и да било цена би било изцяло дестабилизиращо “, споделя Анди Хил, старши шеф на отдела за пазарна процедура и регулаторна политика в ICMA.

Хил добавя, че европейските управляващи би трябвало да преразгледат регулациите си  и да създадат изчерпателен разбор на разноските преди разпоредбите да влязат в действие.

„ Тази рецесия ясно припомня, че макар възходящото електронизиране на търговията през последните няколко години, ролята на производителите на пазара в основаването на ликвидност остава в основата на вторичните пазари. Намаляването на способността на производителите на пазара да дават тази услуга неизбежно ще се отрази на ликвидността и успеваемостта на пазара, изключително в интервали на пазарен стрес “, каза Мартин Шек, който е основен изпълнителен шеф на ICMA.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР